Hetmańska 8,
Białystok, 15-727

Adam
Kategoria:

JADŁOSPIS

Przedszkole "Świat Zucha"

08.06.2020r.- 19.06.2020r.

Data: dzień tygodnia

 

Śniadania

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 08.06.2020:

Zupa mleczna z płatkami zbożowymi(*1,7) ciemne pieczywo(*1), masło(*1), polędwica wieprzowa (*1,6,7,9,10), ogórek świeży

 

Zupa rosół z makaronem(*1,7,9), gulasz wieprzowy z warzywami(*1,9,10), kasza jęczmienna(*1), pomidor z cebulką, kompot

Serek waniliowy(*1,7), chrupki kukurydziane, kompot

Wtorek 09.06.2020:

 Bułka kajzerka z masłem(*1,7), polędwica drobiowa(*1,6,7,9,10), pomidor, kawa inka z mlekiem(*1,7)

Zupa krupnik(*1,7,9), kotlet białoruski z sosem pomidorowym(*1,3), ziemniaki, gotowane buraki, kompot

Ciasto cytrynowo – niskosłodzone(*1,3), porcja owocu, kompot

Środa 10.06.2020:

Jogurt owocowy(*1,7), chleb pszenny(*1), masło(*7), szynka  z indyka(*1,6,7,9,10), papryka, herbata owocowa

Zupa fasolki szparagowej(*1,9), serniczki z sera białego i polewą śmietanową(#)(*1,7), kompot Muffinka kakaowa z mąką jaglaną -  niskosłodzona(*1,3), porcja owocu, kompot

Czwartek 11.06.2020:

wolne wolne wolne

Piątek: 12.06.2020:


wolne wolne wolne

Poniedziałek 15.06.2020:

Ciemne pieczywo(*1), masło, wędlina wieprzowa, ogórek świeży, kawa zbożowa z mlekiem (*1,6,7,9,10)

Zupa warzywna z ryżem(*1,7,9), makaron z sosem bolognese z mięsem wieprzowym(*1,3), kompot Chałka z masłem(1,3,7), porcja owocu, kompot

Wtorek 16.06.2020:

Parówka z szynki(94% mięsa)(*1,6,7,9,10), ketchup(198g pomidorów na 100gram produktu),

pieczywo pszenne(*1), masło(*1), szczypiorkiem, herbata owocowa

Zupa  ogórkowa(*1,7,9), kotlet pożarski z piersi z kurczaka z sosem warzywnym(*1,3), ziemniaki, mizeria ze śmietaną, kompot

 Placuszki z gruszką - niskosłodzone(*1,3), niesolone pestki słonecznika(*5,8), kompot

Środa 17.06.2020:

Zupa mleczna z makaronem(*1,6,7), bułka kajzerka(*1), masło(*7), polędwica z indyka(*1,6,7,9,10), papryka

Zupa botwinka(*1,7,9), naleśniki z serem białym i polewą śmietanową(#)(*1,7), kompot

Ciasto jogurtowe - niskosłodzone(*1), porcja owocu, kompot

 

Czwartek 18.06.2020:

Jajko gotowane(*3), bułka kajzerka(*1), masło(*7), pomidor, herbata owocowa, maślanka owocowa(*1,7)

Zupa  koperkowa(*1,7,9), kaszotto - mieszanka kasz z warzywami i potrawka z indyka(*1), kompot

Gofry z płatkami owsianymi(*1), porcja owocu, kompot

Piątek 19.06.2020:

Kakao z mlekiem(*1,7), bułka pełnoziarnista(*7), masło(*7), twarożek śmietankowy(*7), szczypiorek

Zupa czerwonej soczewicy(*1,7,9), pieczony filet rybny(*1,3,4), ziemniaki, sałata ze śmietaną, kompot

Bułeczka z jabłkami i cynamonem - niskosłodzona(*1,3), 100% sok owocowy(*1)

* Alergeny występujące lub mogące występować w  poszczególnych daniach bądź składnikach dań.

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
  3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
  4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  6. Skorupiaki i produkty pochodne;
  7. Jaja i produkty pochodne;
  8. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  9. a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  10. b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  11. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  12. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  13. a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
  14. b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
  15. c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  16. d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  17. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  18. a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  19. b) laktitolu;
  20. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  21. Seler i produkty pochodne;
  22. Gorczyca i produkty pochodne;
  23. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  24. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  25. Łubin i produkty pochodne;
  26. Mięczaki i produkty pochodne.

 

# - danie smażone