Hetmańska 8,
Białystok, 15-727

Kategoria:

JADŁOSPIS

Przedszkole "Świat Zucha"

12.10.2020 – 23.10.2020

 

Data: dzień tygodnia

 

Śniadania

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 12.10.2020:

 

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(*1,7) bułka kajzerka(*1), masło(*7), wędlina wieprzowa(*1,6,9,10), sałata, pomidor, herbata owocowa(malinowa, truskawkowa lub z dzikiej róży, każdego dnia w zależności od dostępności)

Zupa pomidorowa z makaronem(*1,67,9,10), medaliony z indyka w sosie śmietanowy z warzywami(*1,9,10), ryż paraboliczny, kompot wieloowocowy

Serek waniliowy(*1), chrupki kukurydziane, kompot wieloowocowy

Wtorek

13.10.2020:

Ciemne pieczywo(*1), masło(*7),  polędwica z indyka(*1,6,9,10), sałata, rzodkiewka, kawa zbożowa z mlekiem (*1,7)

Zupa pieczarkowa(*1,6,7,9,10), klopsiki w sosie pomidorowym(*1,9,10), kasza gryczana, surówka z marchewki, kompot truskawkowy

Cytrynową muffinka z mąką jaglaną i nasionami chia - niskosłodzona(*1,3), porcja owocu, kompot truskawkowy

Środa 14.10.2020:

 

 

Pieczywo pszenne(*1), masło(*7), ser żółty(*1,7), sałata, ogórek świeży, herbata owocowa Krem z dyni(*1,6,7,9,10), pierogi z mięsem i duszoną cebulką(*1,3), kompot wieloowocowy Kotlety ziemniaczane z sosem własnym(*1,3), ogórek małosolny, kompot wieloowocowy

Czwartek 15.10.2020:

Kakao z mlekiem(*1,7), bułka grahamka(*1), masło(*7), polędwica drobiowa(*1,6,9,10), sałata, papryka, herbata owocowa

Zupa kalafiorowa(*1,6,7,9,10), kotlet schabowy(#)(*1,3) , ziemniaki, sałata z rzodkiewką i śmietaną(*1), kompot truskawkowy

Gofry niskosłodzone z mąką z amarantusa(*1,3),sok marchwiowy(*1,6)

Piątek: 16.10.2020:


Jogurt owocowy(*7), ciemne pieczywo(*1), masło(*7), pasta z ciecierzycy z jajkiem (*6,9,10),  pomidor

Barszcz czerwony(*1,6,7,9,10), kotlet fileta rybnego z sosem warzywnym(*1,3,4), ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot wieloowocowy

Ciasto z kaszy manny na mleku - niskosłodzona(*1,3,7), porcja owocu, kompot wieloowocowy

Poniedziałek 19.10.2020:

Bułka pszenna(*1), masło(*7), polędwica z kurczaka(*1,6,9,10), sałata, ogórek świeży, maślanka owocowa(*1,7)

Zupa ryżowo -  warzywna(*1,6,9,10), penne z sosem bolognese i mięsem wieprzowym(*1), kompot wieloowocowy

Tosty na zimno z polędwicą drobiową, serem żółtym i papryką(*1,7), 100% sok owocowy(*1,6)

Wtorek 20.10.2020:

Parówka z szynki - 94%  mięsa(*6,9,10), ketchup - 198 pomidorów na 100g produktu (*9,10),  ciemne pieczywo(*1), masło(*7), sałata, szczypiorek, kawa inka z mlekiem(*1,7)

Zupa ogórkowa z zacierką(*1,6,7,9,10), podudzie z kurczaka(*1), ryż paraboliczne, pomidor z cebulką, kompot truskawkowy

Bułeczka z mąką kokosową  i dżemem truskawkowym - niskosłodzona(*1,3), niesolone pestki dyni, kompot truskawkowy

Środa 21.10.020:

Jajko gotowane(*3), bułka pełnoziarnista(*1), masło(*7), sałata, ogórek świeży, herbata owocowa

Zupa rosół z makaronem(*1,6,7,9,10), naleśniki z serem białym z polewą śmietanową(#)(*1,7), kompot wieloowocowy

Kiełbaska z szynki w cieście(*1,3), ketchup198 gram pomidorów na 100g produktu(*9,10), kompot wieloowocowy

Czwartek 22.10.2020:

Zupa mleczna z makaronem(*1,7), bułka kajzerka(*1), masło(*7), kiełbasa krakowska (*1,6,9,10), sałata, pomidor, herbata owocowa

Zupa krem z jarzyn(*1,6,9,10), frykadelka z indyka w sosie koperkowym(*1,3), ziemniaki, mizeria ze śmietaną(*1),  kompot truskawkowy

Kakaowy pancakes z musem jabłkowym- niskosłodzone (*1,3), marchewka do chrupania,

kompot truskawkowy

Piątek 23.10.2020:

 

 

Ciemne pieczywo(*1),  pasztet drobiowy(*1), szczypiorek, kakao z mlekiem (*1,7)

Barszcz ukraiński(*1,6,7,9,10), paluszki rybne z fileta(*1,3,4), ziemniaki, surówka z białej kapusty i marchewki, kompot wieloowocowy

Ciasto dyniowe - niskosłodzone(*1,3), porcja owocu, kompot wieloowocowy

 

* Alergeny występujące lub mogące występować w  poszczególnych daniach bądź składnikach dań.

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
  3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
  4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  6. Skorupiaki i produkty pochodne;
  7. Jaja i produkty pochodne;
  8. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  9. a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  10. b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  11. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  12. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  13. a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
  14. b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
  15. c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  16. d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  17. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  18. a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  19. b) laktitolu;
  20. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  21. Seler i produkty pochodne;
  22. Gorczyca i produkty pochodne;
  23. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  24. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  25. Łubin i produkty pochodne;
  26. Mięczaki i produkty pochodne.

 

# - danie smażone