Hetmańska 8,
Białystok, 15-727

Kategoria:

JADŁOSPIS

Przedszkole "Świat Zucha"

25.02.2019r. - 08.03.2019r.

Data: dzień tygodnia

Śniadania

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 25.02.2019

 

Zupa mleczna z zacierką(*1,7) ciemne pieczywo(*1), masło(*7), szynka wieprzowa(*1,6,9,10), pomidor, herbata owocowa


Zupa rosół z makaronem(*1,6,9,10), potrawka pierś z kurczaka z warzywami(*1,9,10), ryż(*1), kompot

 

Serek truskawkowy(*1,6,7), ciastka biszkoptowe, kompot

Wtorek

26.02.2019

Bułka kajzerka(*1), masło(*7), polędwica drobiowa(*1,6,9,10), ogórek świeży, kawa inka z mlekiem(*1,6,7,9)

 

Zupa fasolowa(*1,6,7,9,10), gałka wieprzowa z serem żółtym w sosie pomidorowym(*1,9,10), kasza jęczmienna(*1), gotowane buraki, kompot

 

Muffinki z nasionami chia - niskosłodzone(*1,3), porcja owocu, kompot

Środa

27.02.2019

Bułka grahamka(*1), masło(*7), wędlina wieprzowa(*1,6,9,10), papryka, jogurt owocowy(*7), herbata owocowa

 

Zupa kapuśniak(*1,6,7,9,10), serniczki z polewą śmietanową(#)(*1,7), kompot

 

Gofry niskosłodzone(*1,3),100 % sok jabłkowy(*1,6)

Czwartek

28.02.2019

Parówka z szynki - 94% mięsa(*6,9,10), ketchup - 198 pomidorów na 100g produktu (*9,10), ciemne pieczywo(*1), masło(*7), szczypiorek, herbata owocowa

Zupa pomidorowa(*1,6,7,9,10), zwijka z piersi kurczaka z serem feta(*1,7) , ziemniak, surówka z marchwi, kompot

 

Pączek z dżemem(*1,3), porcja owocu, kompot

Piątek

01.03.2019

Bułka pełnoziarnista(*1), masło(*7), schab pieczony(*1,6,9,10), pomidor, kakao z mlekiem

 

Barszcz czerwony(*1,6,7,9,10), kotlet rybny z miruny z sosem pomidorowy(*1,3,4), ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot

 

Kakaowe ciasto z buraczkami - niskosłodzone(*1,3), porcja owocu, kompot

Poniedziałek

04.03.2019

Bułka pełnoziarnista(*1), masło(*7), szynka z indyka(*1,6,9,10), papryka, sałata, kawa inka z mlekiem(*1,6,7,9)

 

Zupa ryżowo - warzywna(*1,6,7,9,10), penne z sosem bolognese i mięsem wieprzowym, kompot

 

Mini chałka(*1,3), porcja owocu, kompot

Wtorek

 05.03.2019

Ciemne pieczywo(*1), masło(*7), pasta jajeczna(*1,9,10), szczypiorek, maślanka owocowa(*1,6,7,9), herbata owocowa

 

Zupa ogórkowa, (*1,6,7,9,10) pierś z kurczaka w sosie marchewkowym(*1), kasza gryczana, surówka z czerwonej kapusty, kompot

 

Szarlotka z jabłkami i kruszonką - niskosłodzona(*1,3,7), porcja owocu, kompot

Środa

06.03.2019

Ciemne pieczywo(*1), masło(*7), ser żółty(*1,7), papryka, kakao z mlekiem(*1,6,7,9)

 

Zupa jarzynowa(*1,6,7,9,10), naleśnik z serem białym i polewą z jogurtu owocowego(#)(*1,3,7), kompot

 

Domowa babka ziemniaczana(*1,3), ogórek kiszony, kompot

Czwartek

07.03.2019

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(*1,7), bułka kajzerka(*1), masło(*7), polędwica z indyka(*1,6,9,10), pomidor, herbata owocowa

 

Zupa kalafiorowa(*1,6,7,9,10), wieprzowy kotlet mielony (*1,3), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot

 

Tosty z polędwicą drobiową, serem żółtym i papryką(*1,7), sok marchwiowy (*1,6)

Piątek

08.03.2019

Bułka pełnoziarnista(*1), masło(*7), kiełbasa krakowska(*1,6,9,10), szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem(*1,6,7,9)

 

Barszcz czerwony(*1,6,7,9,10), filet rybny panierce kukurydzianej(*1,3,4), ziemniaki, ogórek kiszony, kompot

 

Pancakes z dżemem niskosłodzonym (*1,3,7), pestki słonecznika, kompot

* Alergeny występujące lub mogące występować w poszczególnych daniach bądź składnikach dań.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

# - danie smażone