Hetmańska 8,
Białystok, 15-727

Kategoria:

JADŁOSPIS

18.07.2022r. - 29.07.2022r.


Data: dzień tygodnia

 

Śniadania

Obiad

Podwieczorek      

Poniedziałek 18.07.2022r:

 

Pieczywo pszenne(*1), masło(*7), polędwica wieprzowa(*1,6,9,10), szczypiorek, herbata owocowa

Zupa pomidorowa(*1,6,7,9,10), potrawka z piersi kurczaka w sosie słodko - kwaśnym z warzywami(*1,9,10), ryż paraboliczny(*1), kompot owocowy(wieloowocowy lub truskawkowy/z samych owoców/ każdego dnia w zależności od dostępności) Jogurt owocowy(*1,7), biszkopty(*1), kompot owocowy

Wtorek

19.07.2022r:

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(*1,7), bułka kajzerka(*1), masło(*7),  wędlina drobiowa (*1,6,9,10), ogórek świeży, herbata owocowa(malinowa, truskawkowa lub z dzikiej róży, każdego dnia w zależności od dostępności)

Zupa krupnik(*1,6,9,10), meatball w sosie pomidorowo(*1,3,9,10), makaron świderki, surówka z marchewki, kompot owocowy

Biszkopt z truskawkami i komosą ryżową(quinoa)(*1,3), porcja owocu, kompot owocowy

Środa

20.07.2022r:

Parówka z szynki - 94%  mięsa(*6,9,10), ketchup - 198 pomidorów na 100g produktu (*9,10),  bułka grahamka(*1), masło(*7), szczypiorek, herbata owocowa

Zupa kapuśniak(*1,6,7,9,10), naleśniki z serem białym z polewą śmietanową(#)(*1,7), kompot owocowy Tarta z szynką, serem i warzywami(*1,7), porcja owocu, kompot owocowy

Czwartek 21.07.2022r:

Kakao z mlekiem(*1,7), bułka tradycyjna(*1), masło(*7), kiełbasa krakowska(*1,6,9,10), papryka, herbata owocowa

Zupa neapoletańska(*1,6,7,9,10), kotlet sojowy ala schabowy(#)(*1,3), ziemniaki, mizeria ze śmietaną(*1,7), kompot owocowy

Świderki zbożowe z nasionami chia(*1), 100% sok owocowy(*1,6)

Piątek: 22.07.2022r:


Kawa zbożowa na mleku(*1,7), pieczywo żytni(*1), masło(*7), pasztet drobiowy(*1,6,9,10), pomidor

Zupa botwinka(*1,6,7,9,10), paluszki z fileta rybnego(*1,3,4), kasza kus kus, surówka wielowarzywna z koperkiem, kompot owocowy

Pancakes z mąką orkiszową(*1,3), porcja owocu, kompot owocowy

Poniedziałek 25.07.2022r:

Pieczywo pszenne(*1), masło(*7), szynka wieprzowa(*1,6,9,10), ogórek świeży, kakao z mlekiem (*1,7)

Zupa szpinakowa z kaszą jaglaną(*1,6,7,9,10), penne z sosem bolognese i mięsem wieprzowym(*1), kompot owocowy

Tosty na zimno z polędwicą indyka, serem żółtym i papryką(*1,7), sok marchwiowy(*1,6)

Wtorek 26.07.2022r:

Zupa mleczna z płatami zbożowymi(*1,7), bułka kajzerka(*1), masło(*7), kiełbasa krakowska parzona(*1,6,9,10), szczypiorek Zupa ogórkowa z zacierką(*1,6,7,9,10), podudzie z kurczaka(*1), ryż paraboliczne, pomidor ze szczypiorkiem, kompot owocowy Bułeczka z mąką kokosową  i dżemem truskawkowym - niskosłodzona(*1,3), niesolone pestki dyni, kompot owocowy

Środa

27.07.2022r:

Pieczywo żytnie(*1), masło(*7), ogórek kiszony, ser żółty(*1), herbata owocowa Zupa kalafiorowa(*1,6,9,10), pierogi z mięsem i duszoną cebulką(*1,3), kompot owocowy

: Kiełbaska z szynki w cieście(*1,3), ketchup198 gram pomidorów na 100g produktu(*9,10), kompot owocowy

Czwartek 28.07.2022r.

Bułka tradycyjna(*1), masło(*7), szynka wieprzowa(*1,6,9,10), pomidor, kawa inka z mlekiem(*1,7)

Rosół z kury z makaronem (*1,6,9,10), gulasz wieprzowy z warzywami(*1,9,10),  kasza pęczak(*1), sałata ze śmietaną, kompot owocowy

Waniliowa muffinka z mąką jaglaną i jagodami goji - niskosłodzona(*1,3), porcja owocu, kompot owocowy

Piątek 29.07.2022r:

 

 

Pieczywo pszenne(*1), masło(*7), jajko gotowane(*3), papryka, maślanka owocowa(*1,7)

Barszcz ukraiński(*1,6,9,10), kotlet z fileta rybnego z sosem warzywnym(*1,3,4), ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem, kompot owocowy

Ciasto z rabarbarem i siemieniem lnianym(*1,3), porcja owocu, kompot owocowy

 

 

* Alergeny występujące lub mogące występować w  poszczególnych daniach bądź składnikach dań.

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
  3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
  4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  6. Skorupiaki i produkty pochodne;
  7. Jaja i produkty pochodne;
  8. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  9. a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  10. b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  11. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  12. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  13. a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
  14. b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
  15. c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  16. d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  17. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  18. a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  19. b) laktitolu;
  20. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  21. Seler i produkty pochodne;
  22. Gorczyca i produkty pochodne;
  23. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  24. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  25. Łubin i produkty pochodne;
  26. Mięczaki i produkty pochodne.

 

# - danie smażone